sunnuntai 28. elokuuta 2016

Ensimmäinen liikkuva robottini – Pii

Vihdoin! Vihdoin pääsin itse asiaan, eli rakentamaan ihka ensimmäistä liikkuvaa robottiani! Olin superinnoissani! Ensin tarkistin, että kaikki osat olivat tallessa: check! Onpas paljon kaikkea. Legorobotteihin verrattuna tässä oli (tietenkin) paljon uutta, esimerkiksi ruuvit ja varsinaiset elektroniikkaosat. Jee, johtojakin löytyi! Pääsen vihdoin kytkemään / johdottamaan robottiani!


Vautsi, kaukosäädin ja ruuvimeisseli! Nämä ruuvimeisseli ja jakoavain ovat ensimmäiset työkaluni. Pidän siitä, että ruuvimeisselin väritys on sama kuin robotissani. Tulen siten muistamaan sen aina ensimmäisenä robottityökalunani <3 Sen avulla luon robottini todelliseksi.
Toki olen käyttänyt työkaluja aiemminkin (olenhan koonnut esimerkiksi huonekaluja), mutten ole varsinaisesti omistanut niitä aiemmin. Innostukseni kasvoi vain entisestään, kun katsoin kaukosäädintä! Sen avulla pikkuinen robottini tulee aluksi liikkumaan <3 Voi miten söpöä. Mihinhän seikkailuihin se vielä joutuu?
Rakentaminen alkakoon! Ensimmäisenä oli vuorossa renkaat. Onneksi tämän tyylisten ohjeiden lukeminen oli minulle tuttua legorobottien rakentamisen takia. Muistan, että niiden lukeminen vaati aluksi totuttelua, koska en ollut koskaan sen tyylistä vimpaimia rakentanut. Nyt ohjeiden seuraaminen jo sujuu! Kiitos Valtteri-robotti ja Koura opastuksestanne <3 (kiitos myös avopuoliso Valtterilleni, joka neuvoi legorobottien ohjeiden ja niiden rakentamisen kanssa. Osasin olla välillä oikein tomppeli rakentaessani niitä). 
Näissä ohjeissa oli selkeää se, että itse rakennuskuvassa näytetään tummennuksen avulla, minkä kokoisia ruuveja tähän kyseiseen osioon tarvitaan. Piti aluksi hieman miettiä, mitä osaa ihan viimeinen kuva tarvikelaatikossa kuvasi. Mielestäni ohjeisiin olisi voinut varalta lisätä osien nimetkin. Mutta hyvin kaikki silti sujui!


Rakentaminen sujui hyvin, koska ohjeet olivat selkeät. Jos pitäisi jotakin päänvaivaa aiheuttavaa keksiä, eniten sellaista minulle aiheuttikin juuri nuo viimeiset osat, pienen pienet ruuvit, joita alla olevassa kuvassa ruuvailen. Ne olivat niin pieniä, että niitä oli vaikea kiertää. Mutta se oli silti kivaa! On kiva rakentaa ihan vain rakentamisen ilosta tietäen samalla, että kehittyy koko ajan. Ja samalla saan olla luomassa jotain upeaa: teen koko ajan todeksi omaa unelmaani!
Kyseisistä pienistä ruuveista en myöskään ollut aluksi varma, miten syvälle ne oli tarkoitus ruuvata. Aluksi renkaat putoilivatkin aina välillä, koska en ollut saanut niitä tarpeeksi tiukkaan kierrettyä. Oikeastaan syy taisi olla se, että olin todella helläkätinen ja varovainen rakentaessani: tuntui, etten uskaltanut vääntää mitään liikaa. Kohtelin rakentamaani kuin herkkää laitetta, mikä oli varmasti turhaa varovaisuutta. Mutta kokemus opettaa! Enköhän jo muutaman robotin jälkeen osaa käyttää voimaa sopivasti.


Tadaa! Alla olevassa kuvassa ovat valmiit renkaat. Voi, miten upeasti ne kiiltävät ja hohtavat metallinhohtoista väriään. Rakastuin niihin. Niiden avulla pieni robottini pääsee kulkemaan kohti seikkailuja!


Seuraavana oli vuorossa moottorien valmistelu. Vautsi! En ollut ennen käsitellyt moottorin tyylisiä osia. Käsittelin niitäkin varovasti, koska en ollut varma, miten herkkiä ne ovat. Hoksasin tässä vaiheessa onneksi laittaa paristojakin latautumaan. Robottini vaatii yhteensä kuusi AA-kokoista paristoa. Melko paljon, mutta onneksi meillä riittää ladattavia paristoja.



Moottorien valmistelun jälkeen kiinnitin ne vain renkaisiin ja renkaat toisiinsa ruuvien ja palkkien avulla. Helppoa! Siinä on robottini perusta. Hienolta näyttää! 












Seuraavana ohjeissa oli telaketjujen kokoaminen. Vaude! Olin innoissani siitä, että robotini tulee olemaan ns. tankkirobotti. Sen kulku on varmasti helpompaa ja parempaa kuin robotin, joka kulkisi pelkästään renkaiden avulla. En malta odottaa, että pääsen liikuttamaan sitä! Mihinhän kaikkeen se pystyy?  Voi että olen ylpeä siitä jo nyt <3 Hienosti sujuu, pikku robotti! 
Alla olevassa kuvassa on telaketjujen rakentamiseen tarvittavat osat. Ne oli erittäin helppo tehdä, piti vain liittää kumiset osat toisiinsa metallitikkujen avulla. Osat tuntuivat hyviltä, niillä pääsee varmasti helposti eteenpäin.


Ensimmäinen minua enemmänkin kummastuttanut asia tuli tässä vaiheessa vastaan: ohjekirjassa sanottiin, että telaketjuihin tarvitsee yhteensä 36 palasta eli 18 per puoli, mutta telaketju jäi kyseisellä ohjeella liian lyheksi, kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Se ei millään mahtunut kiinni. Olikohan ohjeessa virhe, vai enkö vain hoksannut jotakin?


Oli miten oli, lisäsin telaketjuun vielä kaksi osaa, koska niitä oli onneksi ylimääräisenä paketissa. Myöhemmin tosin poistin toisen lisäämistäni ylimääräisistä kumiosista, koska ketju jäi liian löysäksi. Tältä telaketjut näyttivät valmiina! Todella upeita!


Huomasin tässä vaiheessa myös ensimmäisen virheeni: olin liittänyt puolet toisiinsa liian pitkällä palkilla! Hupsista, mitenhän nyt niin pääsi käymän? No, ei ollut iso työ ruuvata palkki irti ja liittää oikea osa tilalle. Kuvassa on pystyasennossa oikea palkki, jonka vaihdoin pidemmän tilalle.


Sitten pääsin touhuamaan ensimmäisen elektroniikkaosani kanssa! Käsittääkseni tuota osaa kutsutaan piirilevyksi. Rasberry Pi näyttää samantyyliseltä (kts. ensimmäinen blogimerkintäni). Piirilevy näyttää todella mielenkiintoiselta! Olisi todella siistiä tietää superhyvin niiden toimintaperiaate. Mutta eiköhän sekin tule tässä matkani varrella vielä tutuksi. Kiinnitin piirilevyn lisäksi myös paristokotelon alustaansa. Ne oli nopeita tehdä, vain pari ruuvia ja voilà. 

Tässä ne ovat koottuina yhdessä perustan kanssa. Perustassa on tällä kertaa myös oikean pituinen palkki!


Robotistani puuttui enää pää sekä sen, paristokotelon ja piirilevyn kiinnittämien renkaiden päälle. Jännittävää! Otin päähän tarvittavat osat esille. Voi, miten somasti se katsoi minua! Ihan sydän suli. Ja kohta, ihan kohta se tuli olemaan kuin ihan oikea robotti! Apua miten jännitti, tuntui etten ehkä kestä!


Kiinnitin pään, piirivelyn ja paristokotelon paikoilleen muutamilla ruuveilla, ja siitähän tuli kuin tulikin ihan oikea robotti! Voi ei, miten kovin söötti se on! Paitsi että vielä puuttui johtojen paikoilleen virittäminen.  Mietin silloin, onkohan se vaikeaa, koska en ollut ennen johdottanut mitään.


Alla olevan ohjeen mukaan piti siis toimia seuraavaksi. Hoksasin tässä vaiheessa ohjetta katsoaessani, että en ole ollenkaan muistanut kaukosäätimen patteria! Eihän minulla tuollaista ollut, enkä enää illalla viitsinyt lähteä kauppaan. Kävi siis niin, etten päässyt, enkä ole vieläkään päässyt kokeilemaan, liikkuuko robottini. Jännittää nähdä, osasinko johdottaa oikein! Tämä Makeblockin robottipaketti on ohjelmoinnin helppouden lisäksialoittelijaystävällinen myös siksi, ettei johdottamista tarvitse tehdä monimutkaisesti. Riittää, että tökkäät johtojen päät oikeisiin kohtiin. Voin siis näin noviisina keskittyä itse robotin kokoamiseen ja muihin perusasioihin. Myöhemmin tulee aika tutustua enemmän johtojen virittelyyn, odotan sitäkin kyllä innolla. Mutta kaikki aikanaan.
Moottorien johtojen kanssa piti toimia hieman erilailla, koska johtojen päät piti erikseen työntää alla olevassa kuvassa näkyviin koloihin. Sitä varten niiden yläpuolella olevia ruuveja piti löysätä. En aluksi hoksannut sitä, koska en saanut ruuveja auki, mutta Valtteri avitti ja sai ruuvit avattua. Kiitos hänelle <3 
Johdottaminen sujui siis hyvin ja kävi nopeasti. Johtoja piti vähän kierrellä, jotteivat ne roikkuneet tiellä. Kunhan saan pariston kaukosäätimeen, selviää, ovatko johdot kunnolla kiinni tai roikkuuko mikään robottini tiellä haitaten liikkumista. Toimin ehkä johtojen asentamisenkin kanssa liian helläkätisesti: en oikein uskaltanut työntää niitä kovasti. Tuli siksi tunne, etteivät johdot olisi tarpeeksi lujasti kiinni. No, sekin nähdään sitten, kun saan kaukosäätimen pariston!


Tältä robottini näyttää tällä hetkellä. Sen nimi on kuulema Pii. Tervetuloa tähän maailmaan, Pii <3 Olet kovin rakastettu. Se näyttää ihan Wall-E:lta! Olen niin kovin, kovin ylpeä sinusta. Tulet pärjäämään vielä oikein hienosti <3


Tärkein kysymys kuitenkin kuuluu: tuleeko Pii toimeen Valtterin ja Kouran kanssa? Ovatko ne liian erilaisia, koska Valtteri ja Koura ovat legorobotteja ja Pii taasen on elektroninen robotti? No, vastaus selvinnee alla olevasta kuvasta <3 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti