sunnuntai 28. elokuuta 2016

Robotit viihteessä – mitä elokuvia olen itse nähnyt

Aloin tänään miettiä, etten ole kovinkaan paljon tutustunut robottiaiheisiin elokuviin tai musiikkiin. Hieman erikoista, koska robotit (varsinkin tekoäly) ovat kuitenkin kiehtoneet minua jollakin tavalla aina.

Kerron tässä kirjoituksessa niistä harvoista elokuvista ja biiseistä, joihin olen tutustunut ja jotka ovat jollakin tavalla koskettaneet minua. Tämä alla oleva Scott Matthewin "Be human" kappale on yksi lempibiiseistäni, eikä vähiten kauniin sanoituksensa takia <3 Tässä biisissä kiehtoo se, miten siinä kuvataan ihmisyyttä. Mikä erottaa robotin ihmisestä? Ihmistä, joka ei tee virheitä tai ei tunne mitään, sanotaan joskus robotiksi. Siitä alla oleva kappalekin kertoo: robotti toivoisi pystyvänsä kokemaan iloa, pelkoa, rakkautta, onnistumisen kokemuksia ja virheiden tekemistä. Ihmisyyteen ei kuulu täydellisyys, vaan tunteiden ja tapahtumien koko kirjo. Miten voisimme kehittyä, ellemme tekisi joskus virheitä? Ehkä roboteissa kiehtoo myös se, miten ne koko ajan muistuttavat yhä enemmän ihmisiä, mutta niistä puuttuu kuitenkin aina se jokin tietty tekijä, joka tekee meistä ihmisiä. Mielenkiintoista!


"I analyze and I verify and I quantify enough
100 percentile no errors no miss
I synchronize and I specialize and I classify so much
Don't worry 'bout dreaming because I don't sleep --

I wish I could at least 30 percent
Maybe 50 for pleasure then skip all the rest

If I only was more human
I would count every single second the rest of my life
If I just could be more human
I'd have so many little babies and maybe a wife

I'd roll around in mud and have lots of fun then when I was done
Build bubblebath towers and swim in the tub
Sand Castles on the beach, frolick in the sea, get a broken knee
Be scared of the dark and I'd sing out of key

Curse when I lost a fight, kiss and reunite, scratch a spider's bite
Be happy with wrinkles I got when I smile
Pet kittens 'till they purred, maybe keep a bird, always keep my word
I'd cry at sad movies and laugh 'till it hurt

I'd buy a big bike, I'd ride by the lake
And I'd have lots of friends and I'd stay out too late

If I could just be more human
I would see every little thing with a gleam in my eye
If only I was more human
I'd embrace every single feeling that came in my life

Would I care and be forgiving?
Would I be sentimental and would I feel loneliness?

Would I doubt and have misgivings?
Would I cause someone sorrow too? Would I know what to do?

Will I cry when its all over?

When I die will I see Heaven?"



Robottielokuvissakin minua kiehtoo juuri se, miten robotit tai oikeastaan tekoäly suhtautuvat tunteisiin ja muihin ihmisyyden eri puoliin. (Sivuhuomautuksena haluan mainita, että kun puhun blogissani roboteista, en tarkoita sinänsä teollisuusrobotteja, vaan oman mielenkiintoni  takia viihdekäyttöön / yksityisten ihmisten käyttöön suunniteltuja robotteja. Eli tarkoitan robotteja, joita voisi olla esimerkiksi ihmisten kodeissa. Toki muutkin robotit ovat mielenkiintoisia, mutta en varmasti edes osaa kuvitella, miten monia erilaisia robotteja yhteiskuntamme jokaisella osa-alueella vaikuttaa. Robotit ovat nykyisin levinneet niin laajalle.)

Mutta asiaan! Robottielokuvista muistan oikestaan (Terminaattorin lisäksi) vain Robin Williamsin tähdittämän Robotin elämää -elokuvan. Se kuvastaa minusta hienosti sitä, miten robotti oppii ja kehittyy lopulta yhä ihmismäisemmäksi. Se ei taida olla ainakaan kriitikoiden osalta kovin suosittu elokuva, mutta minä pidän siitä! Me ihmisetkin saatamme joskus olla sellaisia, että peitämme omat tunteemme ja suljemme ne jonnekin itsemme ulkopuolelle. Ehkä tuo ja muut samantyyliset robottielokuvat symboloivat minulle sitä, mitä itsekin ihmisenä saatan käydä läpi: alan vähitellen tiedostaa ja hyväksyä omia tunteitani, ja niiden avulla kehityn yhä enemmän ihmisenä.

Kuva elokuvasta Robotin elämää – Bicentennial man.
Ystäväni kertoi joskus, että jossakin elokuvassakin oli nallerobotti. Olikohan se A.I -tekoäly? Tein Google-haun, ja näyttäisi muuten olevan! Oletan ainakin, että kuvassa oleva nalle on robotti. Hmm, jännä. En ole kuitenkaan varma, olenko nähnyt kyseistä elokuvaa vai en, koska minulla on tapana unohtaa kaikki katsomani elokuvat huolimatta siitä, miten hyvä kyseinen elokuva on. No, ainakin minulle riittää elokuvista iloa pitkäksi aikaa, kun voin katsoa ne aina uusina! Aion kyllä katsoa A.I -tekoäly-elokuvan, vaikka ihan pelkästään nallerobotin takia! Saisikohan siitä jotain ideoita omaan nallerobottiini?

Kuva elokuvasta A.I. – Tekoäly.
Hei, muistankin yhden lempparielokuvani, joka liittyy ainakin tekoälyyn! (Pitää jossain vaiheessa tutkia robotiikan käsitteitä ja määrityksiä, esimerkiksi miten vahvasti tekoäly liitetään robotteihin. Juu sanoin edellisessä julkaisussani, etten perusta paljon käsitteistä ja määrityksistä. On kuitenkin selkeämpää käyttää  käsitteitä, jotka muutkin ymmärtävät samalla tavalla puhuttaessa tietystä asiasta, myönnetään!) Kyseinen elokuva on nimeltään Her.

Her kertoo miehen ja tekoälyn välisestä suhteesta. Elokuva symboloi mielestäni hyvin myös ihmisen tietoisuuden kehityskaarta, joten se on symbolisellakin tavalla koskettava. En kerro elokuvasta enempää, jotten paljasta juonesta liikaa. Mutta kannattaa katsoa! 

Kuva elokuvasta Her.
Olen varmasti nähnyt muitakin robotteihin liittyviä elokuvia, en vain muista niitä. Muistan esimerkiksi hämärästi  katsoneeni elokuvaa, joka sijoittui avaruusalukselle ja jonka tietokoneessa oli tekoäly. Tekoäly taisi olla aika keskeinen elokuvan juonen kannalta. Tiedän myös animaatioelokuvan, jossa poika rakentaa robotteja, sekin voisi olla hyvä. En vain muista senkään nimeä. Mitähän kuuluisia tai hyviä robottielokuvia on olemassa, joita en ole nähnyt? Niiden katsomisessa varmasti riittäisi puuhaa pitkäksikin aikaa!


4 kommenttia:

  1. Tämä aihe innosti minua ehdottamaan sinulle musiikkikappaleita ja elokuvia! :D Osan ehdotuksista lienet jo kuullut, vaan hyvä kerrata ;)

    VNV Nation esittämä Illusion-kappale. Todella kauniit sanat ja video laittaa ajattelemaan pintaa syvemmältä.
    https://www.youtube.com/watch?v=ZGuGiezVzXE

    Robotti-aiheisia elokuvia:
    1. Transcendence. Miehen tietoisuus siirretään tietokoneeseen ja mitä siitä seuraakaan. Suosittelen lämpimästi. Näyttelijänä mm. Johnny Depp.

    2. Blade Runner. KAI OLET AINAKIN TÄMÄN JO NÄHNYT!? Kulttileffa, ehdoton katsottava.

    3. Prometheus. Olisikohan mainitsemasi avaruusalus tekoälyineen ehkä tämän sorttinen...? Hmm. Kuitenkin, Ridley Scottin ohjaama leffa.

    4. Ex Machina. Mies kutsutaan hiljaiselle vuoristoasunnolle koehenkilöksi testaamaan tekoälyn (robotin) ihmismäisyyttä. Saat varmasti irti tästä leffasta paljon.

    5. Animaatioleffa Big Hero 6. Hieman kevyempää, vaan niin söpöä robo-aihetta kuitenkin :)

    Sitten on tietysti nämä kaiken maailman Hollywoodin äsköni Transformers-robottileffat, jos alkaa muut syvällisemmät roboleffat loppumaan. :D Tuossapa nyt muutama näin alkajaisiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ehdotuksista! :)

      Blade Runnerin olen kyllä nähnyt, mutta vain kerran, joten en muista siitä mitään :D Prometheus tais olla se avaruusleffa, kiitos nimestä! Ja Big Hero se robottianimaatio jonka nimeä en muistanut.

      Ex-machinan olen halunnut nähdä jo pitkään, se on varmasti hyvä! Transcendencekin on tuttu nimi, pitää katsoa sekin.

      Ja kiitos biisistäkin, se ja video olivat syvällisiä <3 Kiva tutustua uusiin musiikkikappaleisiin :)

      Poista
  2. En ole viime aikoina katsonut kauheasti mitään tieteisleffoja tai sarjoja, tai elokuvia ylipäänsäkään, mutta Ex Machinan satuin katsomaan, kun taisi olla katsottavissa viaplayssa tms. Ihan jees. Ja toinen josta tykkäsin on Autómata, käsittelee myös sitä voiko robotti olla aidosti tietoinen itsestään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! :) Autómata kuulostaa myös mielenkiintoiselta. Ex Machina on ollut katselulistalla jo pitkään, ehkä vihdoin saan senkin katsottua! ^__^

      Poista