perjantai 26. elokuuta 2016

Unelmia rakentamassa

Katsokaa mikä saapui postissa!! <3 Ihka ensimmäinen liikkuva robottini, Makeblock! Olin niiin innoissani kun näin saapumisilmoituksen siitä. Sen tunnuslausekin sopii hyvin robotti-innostukseeni: construct your dreams.

Tilasin sen verkkokauppa.com:sta perjantaina ja se oli jo maanantaina noudettavissa. En tosin ehtinyt perehtyä siihen tarkemmin kuin vasta eilen. Mutta tutustuin siihen silti hieman jo ennen rakentamista, katsotaan mikä oli ensivaikutelma <3



Voi mikä upeus!! Rakastuin heti sen silmiin ja väritykseen. Nuo silmät ovat konkreettinen osoitus siitä, että pian minulla on edessäni ihka ensimmäinen rakentamani liikkuva robotti. Noissa silmissä on jotain taianomaista, kuin ne katsoisivat suoraan minuun ja sanoisivat: "Olen haaveesi joka on jo olemassa tulevaisuudessa, sinun pitää vain tehdä se todeksi ja rakentaa minut!" En olisi malttanut olla töissäkään vaikka työstäni pidänkin, koska teki vain mieli päästä rakentamaan.



Tässä vielä lähikuva sen värityksestä. Rakastan metallinhohtoisia värejä ja turkoosia <3 Upeaa.


Miltähän ohjekirja näyttää? Katsotaan. Hihi, robottini osaa näköjään jo ajatella! Onpas sööttiä. Tuo ruuvimeisselikombinaatiokin vaikuttaa jostain syystä todella siistiltä. Ensin se onkin ruuvimeisseli, ja sitten: Tadaa! Se onkin toinen työkalu. Nolona tunnustan, etten tiedä kyseisen toisen työkalun nimeä. No siis sellainen, jolla voi kiertää toisenlaisia ruuveja. Noh, olen yleisesti sitä mieltä, etteivät käsitteet ole niin tärkeitä, vaan se todellisuus sen käsitteen takana (paitsi tieteessä niillä on ymmärrettävyyden kannalta väliä). Menipäs aiheen sivusta ja filosofiseksi, palataan robotteihin!


Vautsi, alla olevan ohjekirjan sivulla esitellään Makeblock-robottien sensoreita! Suurin osa niistä kuuluu lisävarustukseen, joita voi tilata erikseen. Tässä paketissa on ultraäänisensori (ultrasonic sensor) ja infrapunan vastaanottosensori (infrared receiver sensor). Todella upeaa, että robottini voi havaita esteitä ultraäänen avulla! (Luin kyvystä väistää esteitä ohjekirjasta). Infrapunan vastaanottosensoria tarvitaan käsittääkseni kaukosäätimeen, ja se taitaa olla eri asia kuin liikkeen tunnistin (motion sensor), josta kuvassa kerrotaan. Liikkesensorikin nähtävästi tunnistaa infrapunasädettä (en ole varma näiden suomenkielisistä nimistä, pitää kysyä Valtterilta joka on opiskellut fysiikkaa). Aion joskus hankkia värisensorin. On jostakin syystä todella mielenkiintoista, jos robotti pystyy erottamaan värejä. Liikkeentunnistin olisi myös enemmän kuin upea ja no, oikeastaan nuo kaikki!

Minua kiehtoo hirveästi robottien sensorit, koska olen kiinnostunut myös ihmisten aisteista ja siitä, miten havainnoimme ja koemme maailmaa niiden läpi. Olen ihan liekeissä kun kuvittelen, mitä kaikkea robotit voidaan saada havaitsemaan. Se saa mielikuvitukseni laukkaamaan. 

Kuvittelen mielessäni esimerkiksi skenaariota, jossa jossakin kaukana (tai eihän sitä tiedä vaikkei niin kaukana) tulevaisuudessa pystyttäisiin erottamaan jonkin laitteen avulla molekyylirakenteita tai DNA:ta toisistaan, ja sitä voisi hyödyntää roboteissa. Esimerkiksi robottini voisi etsiä ja tunnistaa karkkikasasta suklaata muiden karkkien joukosta <3 No, en tiedä onko tuo jo liian science fictionia, koska en tiedä paljoa molekyylirakenteista vaikka biologi olenkin. Minusta on kiva seikkailla mielessäni erilaisten mahdollisuuksien verkostoissa, vaikkeivat kyseiset kuvitelmani olisikaan oikeasti realistisia. 


Robottia voi ohjata joko kaukosäätimellä tai edistyneemmät rakentelijat voivat ohjelmoida sitä itse. Tämä on helppo aloituspaketti niille, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta ohjelmoinnista (kuten minulle), koska tässä ohjelmointi tapahtuu Scratch-sovelluksen avulla. Olen hieman jo tutustunut kyseiseen sovellukseen Harvardin yliopiston CS50 - Introduction to computer science -verkkokurssilla, mutta pitää opetella sitä vielä lisää. Sovellus auttaa hahmottamaan, miten ohjelmoinnissa kannattaa ajatella. Komentoja ei sovelluksessa tarvitse kirjoittaa itse, vaan ne sisältyvät palikkoihin, joita vedetään paikoilleen oikeaan kohtaan. Toivottavasti osasin selittää oikein. Tässä kiinnostuneille linkki kyseiseen verkkokurssiin:

CS50-Introduction to computer science

Toivottavasti linkki näkyy kunnolla myös niille, jotka eivät ole kirjautuneina sivuille. Aion ensin tutustua robottiini kaukosäätimen avulla ja myöhemmin, kun Scratch-sovellus on tutumpi, ohjelmoin robottiani itse. En malta odottaa! Yksi iso haaveeni nimittäin on ohjelmoida omaa robottia. Ehkä vähän hassua, koska minulla ei ole paljoa ohjelmointikokemusta. Tiedän kyllä että se on vaikeaa, mutta uskon, että ihminen voi halutessaan oppia melkein mitä tahansa.

Scratch-sovellus.
Alla olevassa ohjekirjan kuvassa on esimakua siitä, mitä Makeblockin avulla voi tehdä lisäosien avulla. Koura olisi todella mahtava hankinta! Katsoin YouTubesta videon, jossa kouraa käytettiin mukin ojentamiseen. Siistiä! Sillä on varmasti loputtomasti soveltamismahdollisuuksia. Huomioni kiinnittyi kuvassa olevaan 3D-printer-tekstiin, mitähän se tarkoittaa? Voisiko Makeblockista oikeasti tehä 3D-tulostimen? Kuulostaa aika uskomattomalta, mikäli se pitää paikkansa. Pitää tutkia lisäosia enemmän! Tällä hetkellä tutkimista tosin riittää ihan tässä aloittelijan paketissakin.


Mikäli kuvat näkyvät liian tummina tai muuten huonoina, kertokaa ihmeessä! Olen hieman epävarma siitä, mikä on kuvilleni esimerkiksi sopiva kirkkaus: kännykkäni jolla käsittelen kuvia näyttää kuvat kirkkaina, mutta koneella ne näkyvät tosi haaleina ja tummina. Ehkä näyttöni asetuksia pitää säätää...

Tässä oli hieman ensitunnusteluja Makeblockiin, seuraavaksi kerron miten itse rakentaminen sujui!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti