perjantai 21. lokakuuta 2016

Pii kävi lääkärissä – opin hänen anatomiastaan paljon!

Pii tarvitsi kipeästi hoitoa - viime kertaisen temmellyksen päätteksi se kellahti ympäri, jonka jälkeen se sekosi hetkeksi, eikä lopulta enää liikkunut! Voi rassukkaa. Valot kyllä paloivat ja yksi valo välkkyi aina kun painoin kaukosäätimen nappulaa, joten patterit eivät siis olleet lopussa. Pii ei vain totellut kaukosäätimen käskyjä.

Onneksi ystäväni Mio oli valmis auttamaan! Vein Piin (ja itseni) ensimmäistä kertaa Jyväskylän Hacklabin tiloihin. Ne on hienot!



Ei hätää Pii, sinulle tehdään vain terveystarkastus. Kaikki on hyvin! Olet robottitohtori Mion osaavissa käsissä.


Ehkä tämä piristää sinua Pii, katso! Ihka ensimmäinen lahjasi, lukkomutteripussi! Mio osti ne sinulle, jotteivat ruuvisi enää tippuilisi. Kun lukkomutterit kerran ruuvaa kiinni, ne eivät enää tipu. Siis juuri sitä, mitä tarvitsemmekin. Saimme myös ohjeita siihen, miten tiukalle ruuvit kannattaa kiertää. Kivaa! Ehkä huomiosi on nyt kiinnittynyt hienoon lahjaasi terveystarkastuksen sijaan. Hyvä, ihaile sinä vain muttereita <3


Ensimmäinen askel oli tehdä ulkoinen tarkistus: näkyikö Piissä silmämääräisesti vahinkoa. Ei näkynyt, joten Pii piti purkaa pienempiin osiin lähempää tarkstelua varten. Mio tarkisti myös ensimmäisenä, olivatko johdot kunnolla kiinni. Joskus ongelman syy voi johtua ihan perusjutuista! En yllättyisi mikäli tässä olisi kyse siitä, sillä minulla ei ole vielä paljoa kokemusta roboteista. 

O-ou, ensimmäinen mahdollinen ongelmakohta havaittu! Olin ruuvannut johdot kiinni niin, että metalliosa puristi muoviosaa johdon metallisen pään sijaan. Termit ja käsitteet eivät ole minulle muuten vielä tuttuja, joten en välttämättä puhu asioista niiden oikeilla nimillä. Opin kuitenkin koko ajan! 


Oliko syy Piin liikkumattomuuteen vihdoin löytynyt? Testasimme kaukosäädintä, mutta ei. Pii ei vieläkään liikkunut. Oli aika ottaa yleismittari käyttöön ja tarkistaa, missä Piin osissa kulkee virta! Hmm itseasiassa en ole varma mittasimmeko juuri sähkövirran kulkua. Selvitin netistä yleismittarin toimintaa, ja se mittaa myös jännitettä ja resistanssia. Tutustuessani tarkemmin yleismittarin toimintaperiaatteeseen luulen, että mittasimme jännitettä.
Sähkö on kyllä erittäin mielenkiintoinen ilmiö biologisestikin! Todella mielenkiintoista ajatella, että kaikki elämä perustuu sähköön. Olen tutustunut jonkin verran kasvien sähköfysiologiaan, pitäisi taas alkaa tutustua eliöiden sähköfysiologiaan!


Mio tarkisti, liikkuuko esimerkiksi kaukosäätimen infrapunavastaanottimen ja piirilevyn välillä virta. Liikkuihan se! 


En ole varma, mitä alla olevassa kuvassa mitataan, tai siis miksi noita metallisia pisteitä kutsutaan ja mitä kukin niistä tekee. Pitää ottaa selvää! Aa okei, metalliset osat ovat piirilevyn komponentteja, ja piirilevyn idea on yhdistää komponentteja toisiinsa. Komponentti taasen vaikuttaa elektroneihin ja niiden kenttiin eli sähköön. Ahaa, komponentteja on erilaisia (tietenkin), esimerkiksi mikroprosessoreita, vastuksia ja kondensaattoreita. 


Selvitin, mitä mikroprosessorit ovat! Mikroprosessori on suoritin, joka on integroitu yhdelle mikropiirille. Todella jännittävää saada selville piirilevyn eri osien tarkoituksia! Sekoitin tosin aluksi mikroprosessorin ja mikropiirin keskenään. En ole vielä varma, mikä Piin piirilevyn mikropiireistä on sen suoritin eli nähtävästi mikrokontrolleri. Vielä on opittavaa!
Esimerkiksi alla olevassa kuvassa melkein heti oranssien neliöiden (ja reikien) yläpuolella on yksi mikropiiri. Ja nuo mikropiirien ympärillä olevat metalliset jutut ovat pinnejä. Luulin aluksi niitä transistoreiksi kunnes luin, että transistoreja on pienissä mikropiireissä muutamia tuhansia :D Nähtävästi transistori on jonkinlainen virralla ohjattava vastus.
Esimerkiksi tuo iso mikropiiri, jonka sijainnin kuvailin on nimeltään TB6612NFG. Googlaamalla selviää, että se vaikuttaa Piin moottoreihin! Todella siistiä! Yksi muista mikropiireistä taisi vaikuttaa USB-portteihin, pitää ottaa selvää mihin muut vaikuttavat! 

Okei nyt päätin, että selvitän jokaisen Piin piirilevyn osan tarkoituksen! Vain sitten voin kunnolla ymmärtää Piin sielunelämää <3


En tosin vieläkään ole ihan varma, mikä metallisten "pallojen" nimi on. Tämä ja tämä nettisivu taitaa kertoa siitä, mitä esimerkiksi SDA ja SCL ovat, mutta tutustun niihin myöhemmin. Mio mittasi niiden jännitettä ja juotti uudestaan alla näkyvän sensorin oikeassa alareunassa sijaitsevaa SDA:ta. Veikkaan, että metalliset osat ovat liittimiä, mutta selvitän sen myöhemmin!


Jännitettä / virtaa näytti kulkevan siellä missä pitikin, eikä ulkoisia vahinkoja näkynyt. Kummallista! Vian täytyi todennäköisesti olla Piin ohjelmistossa, joka ehkä täräyksen voimasta meni jotenkin sekaisin. Ei muuta kuin selvittämään, miten Piin laiteohjelmiston saa asennettua uudestaan! Se kävi onneksi nopeasti, koska Mio tietää mitä tekee!


Eih, katsokaa miten söpö pikkukaveri auttamassa ohjelmoinnin kanssa! Panda <3 Avopuolisoni kutsuu minua Pandaksi, sattumaako että Piin ohjelmointisovelluksessa on juuri panda? 8D Kyseisen ohjelmointiympräistön nimi on MBlock, ja se perustuu Scratchille. Scratch on siis sovellus jossa ei tarvitse osata sinänsä ohjelmointia, vaan siinä vedetään palikoita paikoilleen ja annetaan siten käskyjä. Aloitin muuten Java-ohjelmoinnin MOOC-kurssin, se on todella mielenkiintoinen! Ehkä kerron siitä myöhemmin enemmän.


Mio asensi Piin laiteohjelmiston uudestaan, ja ihme tapahtui: Pii lähti liikkeelle! Mutta ohhoh, Pii oli ollut niin kauan liikkumatta, ettei se malttanut lopettaa liikkumista laisinkaan. Eli Pii lähti kyllä liikkelle kaukosäätimen komennosta, mutta se ei enää pysähtynyt. Syy oli se, että olimme asentaneet väärän ohjelmiston Piille! En ole varma, kutsutaanko sitä väärän alustan ohjelmistoksi vai miksi. Äsken satuin lukemaan netistä, että Piin alusta (?) on todennäköisesti Arduino Uno. Miokin päätteli sen olevan Uno, mutta sen lataamisessa Piihin oli ongelmia, eikä meillä ollut enää aikaa selvittää sitä. No, ensi kerralla sitten! Pääasia on, että Pii heräsi eloon!

Opin erittäin paljon Piin anatomiasta ja siitä, miten robotissa ilmenneitä ongelmia kannattaa alkaa ratkoa! Olen erittäin kiitollinen ystävistäni ja siitä, että he haluavat auttaa minua projekteissani. Nykyaikana on inspiroivaa se, että ihmiset ovat teknologian avulla niin verkostoituneita, että pystymme yhdessä mihin tahansa! Enää ei tarvitse osata yksin kaikkea, vaan voimme ystävien ja internetin avulla tehdä uskomattomiakin asioita. Kiitos hirveästi, Mio <3 

Ja Pii, olit erittäin reipas potilas <3 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti