tiistai 25. lokakuuta 2016

Pii toimii – korjasin sen ihan itse!

Olen hirmuisen innoissani, sain ihan itse Piin tottelemaan taas kaukosäätimen käskyjä! Viime kerralla selvisi, että Pii lähti liikkumaan, kun asensimme siihen ohjelmiston uudestaan. Ongelma vain oli, että ohjelmisto oli väärä, joten Pii liikkui koko ajan vain eteenpäin. Pikkuinen oli vain niin innoissaan <3 

Tänään Hacklabilla asensin omalle koneelleni ohjelmointiympäristö mBlockin, jolla voi siis ohjelmoida Piitä. Liitin Piin tietokoneeseen sen mukana tulleella johdolla, jonka toinen pää liitettiin alla olevassa kuvassa näkyvään porttiin (ympyröity). Tarkoitus oli palauttaa Pii oletusasetuksiin eli poistaa väärä ohjelmisto ja asentaa uusi tilalle. Ehkä se sitten reagoisi taas kaukosäätimeenkin!



Kokeilin aluksi asentaa laiteohjelman (firmware) uudestaan ohjeiden mukaan, mutta se ei auttanut: Pii ei silti liikkunut, tai sitten se liikkui jatkuvasti. Tältä ohjelmointiympäristö siis näyttää (alla oleva kuva). Valitsin ensimmäisenä oikean portin, joka taisi olla nimeltään COM (ei näy kuvassa, koska Piitä ei ole kytkettynä tähän koneeseen).


Ystäväni Mio törmäsi viestiketjuun, jossa jollakulla oli sama ongelma: hän halusi palauttaa robottinsa oletusasetuksiin, jolloin se tottelisi taas kaukosäätimen käskyjä.

Latasin alla olevan viestin suositelemista linkeistä tiedostot, mutten asentanut niitä, joten niillä tuskin oli vaikutusta.


Alla olevan viestin kirjoittaja on saanut robottinsa toimimaan, kun hän latasi yllä olevista linkeistä tiedostot, liitti robotin tietokoneeseen ja palautti mBlock-ohjelmointiympäristössä alkuperäiset asetukset kohdasta "Restore default program". Olin kokeillut aiemminkin tehdä niin, mutta päätin kokeilla vielä uudestaan nyt, kun olin ladannut kyseiset tiedostot. Viestin kirjoittajalla on näkynyt uusia portteja COM:in lisäksi, mutta minulla näkyi vain se yksi.



Olin aiemminkin kokeillut eri boardeja (en ole varma boardin suomenkielisestä termistä, mutta valitsen boardin robottini tyypin mukaan), mutta olin kokeillut suorittaa ohjelmiston asentamista lähinnä boardilla "mBot". Luin jostakin, että Starter Kiteissä (joka minullakin on) käytetään Starter / Ultimate (Orion) boardia, joten valitsin sen.
Luin myös yllä olevasta viestiketjusta, että on tärkeää pitää Piin virtakatkaisija off-asennossa, jotta se saa virtaa vain USB-portin kautta. En ole varma, oliko se aiemmissa yrityksissäni on vai off -asennossa; olen tainnut kokeilla kumpaakin. Mutta nyt kiinnitin entistä enemmän huomiota siihen, että pidin Piin off-asennossa siihen asti, kunnes irrotin sen koneesta ohjelmiston resetoinnin jälkeen. Minulle selvisi muuten vasta viime kerralla, että Piissä ylipäätään on off-nappi! Hups.

 Ja mitäs ihmettä! Alla olevasta "Reset Default Program" sai nyt valita kaksi eri vaihtoehtoa, joista toinen koski IR:ää eli infrapunan vastaanotinta, eli kaukosäädintä! Ja hurraa, kun valitsin sen ja irrotin Piin koneesta, ihme tapahtui! Pii reagoi taas kaukosäätimen käskyihin! Ohjelmisto oli palautunut tehdasasetuksiin!


Se on tosin taas johdotettu väärin, eli kun painoin sivulle, se liikkui eteenpäin jne, mutta ei se mitään! Olin niin iloinen! Pii kääntyi tosin todella laiskasti ja lopulta hyytyi kokonaan mutta uskon, että siitä on vain patterit lopussa. Otin patterit mukaan ladattaviksi ja ensi kerralla testaan sitä vielä lopullisesti. Mutta hurraa vielä kerran! Olen ylpeä itsestäni.

Tosin en ole varma, mikä alunperin oli ongelmana aluksi, kun en saanut ohjelmistoa resetoitua. Ehkä kyse oli siitä, etten ollut koko ajan pitänyt Piitä off-asennossa, mikä erään kirjoittajan mukaan oli tärkeää resetoinnin onnistumisen kannalta. Ehken ollut lisäksi valinnut oikeaa boardia eli Starter Kitin tyyppiä. No, asia selvinnee sitten, kun tarvitsen taas resetointia. Pääasia on, että sain Piin ihan itse tottelemaan taas kaukosäätimen käskyjä <3

Voi pieni Pii, joudut nyt takaisin tämänhetkiseen kotiisi. Toivottavasti viihdyt, siellä et ainakaan pölyynny <3 Olet ollut urhea ja reipas <3 Nähdään taas ensi kerralla, silloin sinua odottaa täyteen virtaan ladatut patterit! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti